De kunst van verlichting: een lichtplan voor ieder Interieur

Goede verlichting begint bij een goed lichtplan. Lees hier waar wij bij het opstellen van een lichtplan rekening mee houden.

Een goed lichtplan heeft vaak een onderschatte impact op hoe we een ruimte ervaren en waarnemen. Denk eens aan het gevoel dat je ervaart wanneer je een mooi verlichte kamer binnenstapt; dit is geen toeval. Bij het opstellen van een lichtplan is het essentieel om de volgende vier aspecten eerst in kaart te brengen:

1. Grootte van uw ruimte

2. Indeling van uw ruimte

3. Het doel van uw ruimte

4. Gewenst resultaat van uw lichtplan

1. Grootte van uw ruimte

Om de optimale positionering van lichtbronnen te bepalen, wordt eerst de afmeting van elke ruimte vastgelegd. Deze afmetingen omvatten de lengte, breedte en hoogte van de ruimte, evenals specifieke kenmerken zoals hoeken, nissen of verhogingen. Deze informatie stelt ontwerpers in staat om de juiste lichtarmaturen te kiezen en te bepalen waar ze het beste geplaatst kunnen worden binnen het lichtplan. Op deze manier garanderen zij functionele plaatsing van de verlichting. Het meten biedt niet alleen inzicht in de desbetreffende ruimte, maar ook in de specifieke behoeften van de gebruikers. Waardoor een doordacht lichtplan wordt gecreëerd dat zowel esthetisch als functioneel is. 

2. Indeling van uw ruimte

Een doordacht lichtplan begint met het identificeren van specifieke punten in de ruimte die u wilt verlichten, maar ook die u juist niet in de schijnwerpers wilt zetten. Denk hierbij aan het accentueren van een kunstwerk aan de muur terwijl u een scheur in een andere muur liever in de schaduw laat. Daarnaast is het van belang om rekening te houden met de juiste lichtinval en gebieden waar schaduw een rol speelt. Al deze factoren spelen een cruciale rol bij het opstellen van een effectief lichtplan en dienen zorgvuldig te worden meegenomen. 

3. Het doel van uw ruimte en verlichting

Bij het opstellen van een lichtplan is het belangrijk eerst vast te stellen welk doel de ruimte en de verlichting dient. Indien u een lichtplan wilt voor uw woonkamer, waar veel wordt gezeten en waar u gasten ontvangt, is het essentieel dat deze ruimte op de juiste manier wordt verlicht, zodat het bijdraagt aan de sfeer. Aan de andere kant is het mogelijk dat bijvoorbeeld een washok geen doordacht lichtplan nodig heeft, omdat het daar van belang is dat er licht is, maar het licht geen andere functie heeft.

4. Gewenst resultaat van uw lichtplan

Het is belangrijk om de indeling van uw ruimte te begrijpen voordat er een lichtplan gemaakt wordt. Materialen en muurkleuren beïnvloeden de belichting. Zo absorbeert een zwarte muur licht en een witte muur reflecteert juist. Daarnaast zorgen veel raampartijen voor overbelichting in huis. Kortom, er zijn allerlei zaken van invloed op de manier waarop een lichtplan wordt samengesteld.

Onze designers streven ernaar om met creativiteit en technische kennis doordachte lichtplannen te realiseren. Ondanks dat verlichting soms over het hoofd wordt gezien, kan een uitgedacht lichtplan de basis-, functionele- en sfeerverlichting in uw woonkamer, slaapkamer of kantoor naadloos op elkaar aansluiten. Geef lichtplannen de aandacht die ze verdienen en ervaar de transformatie van uw ruimtes tot een oase van comfort en stijl. Bekijk hier al onze interieurprojecten. Naast het maken van een slim lichtplan, helpen wij u ook met interieurdesign en interieurstyling

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact met ons op of plan een bezoek aan onze studio.

LEES VERDER

externalId=luzano-news-detail-4.2.0&filter[active]=1