Je staat er misschien niet zo vaak bij stil, maar een goed lichtplan heeft grote invloed op hoe je een ruimte ervaart en waarneemt. Probeer het gevoel maar eens naar boven te halen dat je ervaart wanneer je een prettig verlichte kamer binnenstapt. Grote kans dat je ontspannen raakt omdat je een fijne atmosfeer voelt. Precies wat je nastreeft in je eigen woning, toch? Met de creativiteit van onze ontwerpers en de technische kennis van de lichtexperts, kunnen wij je als Luzano als geen ander helpen aan een goed doordacht lichtplan.
"Op het grensvlak van licht en schaduw opent zich een wereld aan belevenissen"
Jacob van Leeuwen | oprichter Luzano
Hoewel het logisch klinkt om goed na te denken over verlichting, leert de ervaring dat lichtplannen vaak geen prioriteit krijgen. Bekleding van vloer, wand en raampartijen staat doorgaans hoger op het lijstje. En dat terwijl lichtplannen zelfs meerdere doelen dienen. Met een sterk plan kun je de woonkamer, je slaapkamer of je kantoor van de basis-, functionele- én sfeerverlichting voorzien. Deze drie onderdelen zijn dan perfect op elkaar afgestemd.
Ga je zelf een lichtplan maken, breng dan eerst het volgende in kaart:
Het is dus belangrijk om te weten hoe je de ruimte gaat indelen voordat je een lichtplan kunt maken. Daarnaast hebben ook de gebruikte materialen in de ruimtes en de kleur van de muren effect op de belichting. Zo absorbeert een zwarte muur licht, terwijl een witte muur het licht juist reflecteert. Nu je de bovenstaande aspecten helder op een rijtje hebt, kan het lichtplan worden opgesteld. Trek op de plattegrond lijnen van de ene ruimte naar de andere. Zo worden de verschillende lichtpunten met elkaar verbonden. Deze belijning vormt de eenheid van het lichtplan waardoor er een rustig lichteffect gecreëerd kan worden.
Bekijk vervolgens welke ruimte meer licht nodig heeft en welke minder. Met verschillende lichttechnieken en soorten licht kan er dan in iedere ruimte optimale belichting worden bewerkstelligd. Voorbeelden hiervan zijn ‘wall washing’ en ‘wall grazing’. Dit is een combinatie van direct en indirect licht en het gebruik van spotlights (zoals boven- en onderstaande afbeeldingen).
Breng nu in kaart welke plekken géén licht vereisen. Het is mooi om hier schaduw te creëren. De balans tussen schaduw en licht zorgen voor ‘spanning’ in de ruimte en dit lichtdesign kan de sfeer van de woning sterk bepalen.
Je kunt voor het opmaken van de plattegrond de volgende vier concrete stappen volgen:
Vind je het lastig om zelf een lichtontwerp te creëren, dan komen onze binnenhuisarchitecten je graag helpen om tot een lichtspel te komen dat perfect bij je past. Samenwerkingen met diverse lichtproducenten maken dat een lichtadvies op maat binnen handbereik is. We beschikken eveneens over installateurs die geen genoegen nemen met minder dan perfectie om jouw plaatje compleet te krijgen.
Onze adviseurs hebben veel opdrachtgevers mogen helpen bij de realisatie van hun ultieme lichtplan. Van complete lichtplannen en armatuurselecties tot ruwe schetsontwerpen. Ben je benieuwd hoe we jou kunnen helpen? Vul je gegevens in en we nemen spoedig contact met je op!