Lichtplan

Luzano heeft het antwoord op jouw vragen. Vind je het lastig om zelf een lichtontwerp te creëren, dan komen onze interieur designers je graag helpen om tot een lichtspel te komen dat perfect bij je past. Samenwerkingen met diverse lichtproducenten maken dat een lichtadvies op maat binnen handbereik is. We beschikken eveneens over installateurs die geen genoegen nemen met minder dan perfectie om jouw plaatje compleet te krijgen.

Laten voelen in plaats van laten zien

De essientiële rol van een goed lichtplan

Je staat er misschien niet zo vaak bij stil, maar een goed lichtplan heeft grote iinvloed op hoe je een ruimte ervaart en waarneemt. Probeer het gevoel maar eens naar boven te halen dat je ervaart wanneer je een prettig verlichte kamer binnenstapt. 

 

Grote kans dat je ontspannen raakt omdat je een fijne atmosfeer voelt. Precies wat je nastreeft in je eigen interieur, toch? Met de creativiteit van onze ontwerpers en de technische kennis van de lichtexperts, kunnen wij je als Luzano als geen ander helpen aan een goed doordacht lichtplan.

Hoewel het logisch klinkt om goed na te denken over verlichting, leert de ervaring dat lichtplannen vaak geen prioriteit krijgen. Bekleding van vloer, wand en raampartijen staat doorgaans hoger op het lijstje. En dat terwijl lichtplannen zelfs meerdere doelen dienen. Met een sterk plan kun je de woonkamer, je slaapkamer of je kantoor van de basis-, functionele- én sfeerverlichting voorzien. Deze drie onderdelen zijn dan perfect op elkaar afgestemd. 

Een lichtplan maken: dit is wat je erover moet weten

Ga je zelf een lichtplan maken, breng dan eerst het volgende in kaart:

  • De grootte van de ruimtes
  • Hoe deze precies zijn ingedeeld
  • Hoe de ruimte moet worden gebruikt en door wie
  • Welke sfeer het uit dient te stralen

 

Het is dus belangrijk om te weten hoe je de ruimte gaat indelen voordat je een lichtplan kunt maken. Daarnaast hebben ook de gebruikte materialen in de ruimtes en de kleur van de muren effect op de belichting. Zo absorbeert een zwarte muur licht, terwijl een witte muur het licht juist reflecteert. Nu je de bovenstaande aspecten helder op een rijtje hebt, kan het lichtplan worden opgesteld. Trek op de plattegrond lijnen van de ene ruimte naar de andere. Zo worden de verschillende lichtpunten met elkaar verbonden. Deze belijning vormt de eenheid van het lichtplan waardoor er een rustig lichteffect gecreëerd kan worden.

 

Bekijk vervolgens welke ruimte meer licht nodig heeft en welke minder. Met verschillende lichttechnieken en soorten licht kan er dan in iedere ruimte optimale belichting worden bewerkstelligd. Voorbeelden hiervan zijn ‘wall washing’ en ‘wall grazing’. Dit is een combinatie van direct en indirect licht en het gebruik van spotlights.

 

Breng nu in kaart welke plekken géén licht vereisen. Het is mooi om hier schaduw te creëren. De balans tussen schaduw en licht zorgen voor ‘spanning’ in de ruimte en dit lichtdesign kan de sfeer van de woning sterk bepalen.

In 4 stappen een verlichtingsplan maken

Je kunt voor het opmaken van de plattegrond de volgende vier concrete stappen volgen:

  1. Maak een plattegrond van de ruimtes die je gaat verlichten. Het is handig om dit op ruitjespapier te doen en op schaal te tekenen. Neem alles in je plattegrond mee: de ramen, meubels, scheidingsmuren en schilderijen. Denk ook aan de stopcontacten en aansluitingspunten.
  2. Maak nu een lijstje met de plekken in de kamer die voorzien moeten worden van verlichting en stel jezelf hierbij de vraag welke activiteiten je hier gaat verrichten. Denk hierbij aan de woonkamer die op sommige momenten in zijn geheel verlicht moet worden, maar ook aan je leeshoekje of de plek in de keuken waar je altijd het snijwerk verricht of goede gesprekken met vrienden wilt voeren. 
  3. Teken nu cirkels op de plattegrond om aan te geven waar het licht straks moet schijnen en maak daarin onderscheid tussen de drie verschillende soorten verlichting. Begin met de basisverlichting, die in één keer een goed overzicht van de complete ruimte geeft. Dan de functionele verlichting, die ervoor zorgt dat je een activiteit als lezen of werken goed kunt uitoefenen en als laatste de sfeerverlichting, waarmee je details of donkere plekken zachtjes uitlicht.
  4. Je plattegrond is nu zo goed als klaar. Hoewel natuurlijk niets in beton gegoten is, maak je het jezelf wel iets makkelijker door op het lichtplan alvast in te vullen welke soorten lampen je wilt kopen. Waar wil je een hanglamp en waar is het gezelliger om een vloerlamp neer te zetten?

Expertises

496f3b77-adc8-11ed-9ae7-02a24b8d59a7,495446e6-adc8-11ed-9ae7-02a24b8d59a7

Wil je een lichtplan laten maken?

Onze interieur designers, met al jaren ervaring op het gebied van lichtplannen maken,  hebben veel opdrachtgevers mogen helpen bij de realisatie van hun ultieme lichtplan. 

 

Van complete lichtplannen en armatuurselecties tot ruwe schetsontwerpen. Wij ontvangen je graag in onze creatieve studio. Plan snel en eenvoudig je bezoek aan één van onze interieur designers en lichtplan experts.